Terapia prin bucatarit; mancare (mai) sanatoasa

Nu e usor sa stai… stiam ca vreau sa fac ceva, dar nu stiam ce… 🙂 Ieri cand am ajuns acasa de la spital, la mine in casa se gatea de zor: chiftelute de legume, ciuperci pane, snitele…. Am intrebat si eu copii ce mananca si rapunsul primit a fost: pai ce nu au ce manca? … Mi s-a ridicat parul in cap! TOTUL era prajit in tone de ulei. Asadar, m-am pus pe gatit. Nu a fost un efort considerabil, asa ca am reusit sa fac fata „efortului”. Le-am facut bulgur cu carne de curcan. Initial vroiam sa il fac dupa o reteta gasita pe retete-istete, dar m-a lovit inspiratia si am adaptat-o putin: o ceapa taiata marunt, inabusita peste care am adaugat pulpa superioara de curcan taiata cubulete si le-am lasat si le ele la inabusit. Apoi am adaugat apa si bulgurul si le-am lasat sa fiarba cam 15 minute, dupa care am adaugat 2 morcovi si 1 dovlecel rasi plus 2 rosii decojite si taiate rondele, sare, putin piper si cimbru. Am lasat totul sa fiarba la foc mic cu capacul pus cam 15-20 de minute si asta a fost tot. Pentru gatit am folosit un vas tip wok  cu invelis ceramic. Piticii au mancat pe nerasuflate. Sorin si sor-mea, la fel. Verdict: mai fac!

Astazi  fac hummus si paine din faina de alac.

Articole pe aceeasi tema

20 de comentarii

  1. Multa sanatate!Nu am citit ca ai problema , abia acum am aflat! Iti tin oumnii pentru maine si iti doresc multa sanatate!
    Nu stiu ce este bulgurul ala , insa hummus am mancat si mi-a placut mult! Spor la bucatarit!

  2. Multa sanatate!Nu am citit ca ai problema , abia acum am aflat! Iti tin oumnii pentru maine si iti doresc multa sanatate!
    Nu stiu ce este bulgurul ala , insa hummus am mancat si mi-a placut mult! Spor la bucatarit!

  3. Nu am auzit niciodata de minunile astea, nu stiu cum arata sau ce gust au. Plec pe net, sa ma documentez. :))
    Sunt putin cam zapacita, aveam impresia ca este miercuri si ti-am comentat la articolul din urma ca si cum tu ai fi trecut deja peste problema. :))
    Succes luni!

    1.  @vienela la noi in casa toate au avut mare succes, dar cel mai mult a fost apreciat bulgurul! … pana si ai mei l-au apreciat! 🙂

  4. Super, sunt o varza, nici nu auzisem d eunele ingrediente, dar sa stiu cum se gatesc?
    Incep sa ma plafonez  la capitolul bucatarit. Pe aici au ciorba de dovelac, dovleac facut nu stiu cum, iar eu nu stiu sa fac nimic din astea.

    1.  @sofiaelena ave google! 🙂 Cum crezi ca am auzit de ele sau ca am aflat cum se gatesc? 🙂
      Pai ia sa inveti cum e cu supa aia de dovleac.. Sorin mi-a impuiat capul cu o supa crema de dovleac pe care a mancat-o el in Slovenia… poate ma inveti si pe mine sa fac! 🙂

  5. Felicitari mai! SI mai zici ca nu gatesti! 🙂
    Si la mine in casa, sunt exact la fel impartite atitudinile fata de mancare, uleiul e de baza 🙁
    Daca le-as lasa copiii pe mana, i-ar indopa cu dulciuri („ca doar sunt copii”), fainos, mancare „consistenta” (adica grasa/obligatoriu cu carne) si exclusiv gatita.
    Unde ar mai baga copiii mei fructe sau cruditati si „dietetetic”, daca nu m-as tine eu de ei? 🙂 Of … e subiect tare greu, si cu viitor sumbru, mai bine ma opresc.
     
    Am eu o reteta atat de simpla de paine … de nu se poate! iti dau link-ul. http://ungrauntedenisip.blogspot.ro/2012/07/painea-cea-de-toate-zilele.html
    De alac am dat si eu intamplator, intr-un DM, m-am uitat ca … curca 🙂 apoi m-am informat si am zis ca pe viitor il incerc, nu era chiar ieftin! Eu mai combin diverse cereale sau boabe rasnite, in proportie mica, in painea pe care o fac, altfel nu le-am consuma poate dar asa, cate putin, se pune.

    1. cu reteta in fata reusesc sa fac cate ceva… dar nu imi iese bine mereu. 🙂 Oricum, se pare ca ieri si azi am fost in forma maxima! Mi-au iesit toate delicioase… zic cei ce le-au mancat…. si sper sa nu fi fost spuse doar pentru a menaja bolnava. 🙂
      .. cat despre bunici, ai dreptate e sensibil tare subiectul…

    2. cu reteta in fata reusesc sa fac cate ceva… dar nu imi iese bine mereu. 🙂 Oricum, se pare ca ieri si azi am fost in forma maxima! Mi-au iesit toate delicioase… zic cei ce le-au mancat…. si sper sa nu fi fost spuse doar pentru a menaja bolnava. 🙂
      .. cat despre bunici, ai dreptate e sensibil tare subiectul…

  6. foarte buna terapia cu bucataritul … multa bafta luni (ca eu am aflat ultima ca de obicei) si sa treci repede peste neplaceri.
     
    in legatura cu slabitul tin sa te contrazic, dupa operatie vei bea doar lichide, plus organismul se repliaza sa faca fata stresului suplimentar, plus regimul…… silfida scrie pe tine:) asta e partea buna a partii mai putin bune, ca sa zic asa:(

  7. Daca despre bulgur si hummus am gasit pe net ce sunt dar faina de alac… ? Este ceva SF? 🙂
    Sorry dar chiar nu stiu ce e aia!

    1.  @minnieme1922 e un SF din grau http://ro.wikipedia.org/wiki/Alac tot de pe net am aflat si eu despre alac. Recomandarile sunt bune… painea promite sa fie tare gustoasa. Sper sa imi si iasa. 🙂 Mi-am propus sa fac alauatul la masina de paine si sa o coc traditional, in cuptor.

      1. Astia de aici habar nu au de asa ceva, daca te uiti pe pagina de la wiki îmi da si în olandeza traducerea si aici s-ar numii Eenkoorn si daca dau sa caut retete cu acest Eenkoorn ma corecteaza si zice sa caut Eekhoorn ceea ce înseamna veverita! 🙂

    2.  @minnieme1922 e un SF din grau http://ro.wikipedia.org/wiki/Alac tot de pe net am aflat si eu despre alac. Recomandarile sunt bune… painea promite sa fie tare gustoasa. Sper sa imi si iasa. 🙂 Mi-am propus sa fac alauatul la masina de paine si sa o coc traditional, in cuptor.

  8. sunt convinsa ca a fost bun, dar iti dau un sfat din experienta, eu gatesc foarte des: pune carnea la innabusit pana se patrunde pe jumatate, adauga apoi ceapa si toate legumele si lasa-le putin sa-si imprumute gusturi cu carnea si apoi adaugi bulgur sau orez sau ce gatesti. la final adaugi condimente si finalizezi gustul. e doar un sfat…desi sunt convinsa ca ti-a iesit bine.

    1.  @Crisrotariu nu e un secret ca nu sunt experta la gatit. 🙂 Orice sfat e bine venit. Data viitoare incerc si cum spui tu. Merci mult.