Cura de slabire pentru bebelusi

Ieri am fost cu Maria la pediatru, pentru controlul de 8 luni. Bilantul nu e foarte satisfacator: minus 300 de grame si plus 3 centimetri, mai exact, cantareste 8,3 kg si masoara 78 de centimetri.

Se pare ca mersul pe care il experimenteaza zilnic pana la epuizare si noptile nedormite si-au pus amprenta pe cresterea ei. Dna. Doctor nu s-a ingrijorat; eu da. In continuare sare peste mese si doarme prost noptile. Am cautat rapid pe google ceva informatii despre cazuri asemanatoare, dar nu am reusit sa gasesc nimic despre copilasi atat de mici – poate nu am cautat suficient; mai caut.

Sper din sufelt sa nu pastreze trendul acesta. M-am cam saturat de doctori si tratamente.

… Ah, si fotanela tot maricica este si nu prea da semne de micsorare.

Articole pe aceeasi tema

50 de comentarii

  1. gabriela, am gasit si postul de care te intrebam :).

    deci, uita-te in sus, cate mame ti-au spus sa te linistesti. fiecare copil are propriul ritm de crestere si propriile necesitati. mai vin si eu cu 3 exemple:

    Cu somnul: fii-mea, pana la sapte luni a dormit ca un copil model. 12 ore pe noapte. o puneam la zece seara in pat, la zece dimineata se trezea. au aparut primii dinti, s-a dus dracului armonia. stateam cate trei ore in fiecare noapte incercand sa o adorm. eu ma prelingeam pe langa patul ei, ea se juca (!!!) linistita, doua trei ore pana adormea singura. in aceeasi perioada, NU si-a modificat deloc somnul zilnic, iar dimineata la ora 8 era in picioare. eu eram zombie.

    cu greutatea: baietelul nasilor lui David si fetita viitorilor nasi ai lui Raducu :). Baiatul, Tudor are cinci ani si trei luni, Mara, fetita a facut marti cinci ani. Amandoi, se hranesc cu aer !!! La propriu. El are 15 kile, ea are 13,5. Fii-mea, care face 5 ani in ianuarie are 24. Mamele copiilor astora doi sunt monumente de rabdare la masa. de cinci ani de zile se chinuie cu mancarea. Copiii sunt in schimb sanatosi, voiosi, cu analizele la zi perfecte, se imbolnavesc, dar nu mai des ca altii, deci perfect normali. Doar ca foarte foarte slabi.

    lasa copila in ritmul ei. a slabit acum, pune la loc mai tarziu. nu cauta probleme acolo unde nu sunt!!!

  2. Off, e greu cand treci prin astfel de momente. nu stii cum sa procedezi, nu stii ce sa faci mai intai. Faptul ca streseaza pe tine scaderea in greutate la Maria, pe pitica o afecteaza. Gandeste-te ca poate d-aia nici nu papa. Oricum sunt momente in care orice copil nu are pofta de macare si scade in greutate si pentru o zi nemancat. Dar recupereaza in timp. Fortarea n-o sa-i faca bine deloc, o va stresa si mai tare.
    La fontanela nu m-am mai ingrijorat cand mi-a spus mama asa:”Nu stiu care-i treaba cu fontanela dar eu nu am stat cu ochii pe ea, daca-i mare, daca-i mica, cati cm are, e nebunie curata ce va pun doctorii astia sa faceti. Nici nu stiu cand s-a inchis la tine, draga mea. Pana la urma conteaza sa fii un copil activ si sa mananci bine, asta-i semn de sanatate!”.
    In fine cu mancatul desigur e alta poveste, adica exact ce ziceam mai sus: exista zile cand nu are pofta si gata! Dar sa nu o tina langa cu infometarea. Atunci e semn ca exista o problema la stomacel sau pe gat. Dar pentru stomacel verifici scaunele si pentru gat verifici cum inghite apa macar sau laptele. Nu stiu ce sa-ti mai spun. Imp. este, inainte de toate, sa nu te simta, stresata. Va pupam cu drag. Mi-e dor de voi. Am inteles de la Dani ca veniti la Kidex. Vorbim mai multe acolo.

    1. @alexdana, multumesc pentru vizita. 🙂 Incepi sa fi din ce in ce mai scumpa „la vedere” 😉
      Nu o fortez indesandu-i mancare pe gat, ci insistand putin mai mult atunci cand i-o ofer… daca ma izbesc de refuzuri repetate renunt si reiau dupa cca o ora. Nu cred ca o stresez prea tare, dar totusi nici nu vreau sa o las ca pana acum, la primul refuz, gata..
      Abia astept sa ne vedem! 😀

  3. Recunosc că nu am citit chiar toate comentariile, că tare mai sunt multe și pline de căldură umană.
    Doar o sugestie.
    Ați început profilaxia anemiei?
    Eu o fac cu toți bebelușii care împlinesc 4 luni.
    Le dau Ferum Hausmann. La mulți dintre ei, fierul le crește și pofta de mâncare.
    Și i-aș crește și doza de vitamina D (Vigantol).
    Și încă ceva: producătorii ne-au avertizat că Vitamina D nu mai e eficientă după 3 săptămâni începând cu momentul de când a fost desfăcut. Deci, trebuie cumpărat altul.

    1. @silavaracald, nu am inceput profilaxia anemiei. I-am facut analizele si sunt bine, asa ca nu vad de ce trebuie sa incepem aceasta profilaxie. Imi propun sa ii fac un set complet de analize macar o data pe an (daca nu vor exista alte indicatii medicale). Cred ca asa vom putea depista eventualele probleme. Gresesc?
      Vigantolul e crescut de la 4 luni – 4 picaturi, si partea cu cele 3 saptamani de valabilitate nu o stiam – multumesc; eu stiam ca e alabil 30 de zile, dar mai tai o saptamana de la utilizare si ne conformam recomandarilor producatorului. 😉

  4. Draga mea, asa cum ti-am mai scris si inainte, neurologii au uneori tendinta de a exagera si in afara de 2-3 diagnostice pentru bebelusi, nu au. Sunt curioasa daca o sa-ti dea sa-i faci electroencefalograma, asta-i investigatia pe care o dau tuturor bebelusilor. Nu sunt pregatiti, iar ca sa puna adhd acum, astea sunt vise! Nu vreau sa te descurajez, dar noi am trecut prin asta, si au suspectat-o, pe rand, de toate bolile, cand de fapt s-a dovedit ca n-a avut nimic. Dar mami a pierdut lapticul de stres, am dat bani o gramada, etc. Eu cred ca se petrec prea mutle pentru ea in ultima perioada, de aia e asa agitata. O sa vezi ca va trece.

    1. @lili, imi pare tare rau ca ati trecut printr-o atfel de experienta. Nu cred sa fie cazul unei descurajari… nu cred ca Maria are ceva, insa as vrea sa mi-o confirme un specialist. 🙂 Sper sa fie totul precum o ploaie de vara.

  5. si smaranda are- cum stii- nopti agitate. sunt legate, in mare, de diversele achizitii, dar nu intotdeauna. iar smaranda- ca si andreea- merge de-a busilea fara oprire prin tot parcul, se plimba prin magazine, pe sub mesele de la restaurant, etc. si m-am gandit la doctor doar vaznad ca tu te gandesti :))
    asa ca astept concluziile doctoritei voastre

  6. Ce legatura are adhd cu somnul agitat noaptea?? Eu cred ca daca era vorba de asta se manifesta si ziua si nu doar in somn, ci si cand e treaza. Adica nu era in stare sa fie atenta la nimic din ce zici, nu ar fi fost atrasa de nimic pentru mai mult de cateva secunde, plus fataiala continua si suparari majore de la frustrare. Atunci poate ai fi putut intra la ceva idei. Dar faptul ca doarme agitata noaptea e doar o faza. Si a mea a trecut prin ea. E o etapa in care ei asimileaza multe in timpul zilei si noaptea e supapa. Stiu ca e obositor, dar nu cred ca e cazul sa iti faci ganduri atat de negre.
    Chiar sunt curioasa ce o sa zica neurologul. Dar, a mea pice a fost suuuper agitata de mica. Si ca sa intelegi,..la 3 luni facea bicicleta in landou:d. Non-stop. Se crucea lumea cand ne vedea. La 7-8 luni misuna prin parc de-a busilea…cate 2-3 ore.. Iar cand a inceput sa mearga..de fapt alearga in continuu. Nici o clipa nu m-am gandit sa o duc la doctor pentru ca alti copii sunt muuult mai calmi:d.
    Si noi am avut nopti cu urlete si trezit cu lacrimi pe toata fata. Dar au trecut:)
    Pupici si calm va dorim. Si zile mai usoare

    1. @Roxana, adhd are legatura cu hiperactivitatea, iar hiperactivitatea cu somnul agitat. mai mult de atat nu stiu si nici nu vreau sa stiu. O sa o vada un specialist, unul foarte bun am inteles, si vom vedea atunci daca va considera ca este cazul sa investigam ceva sau nu.
      Intoarcem pupicii inzecit si iti multumim pentru urari.

  7. Mamicuta de Mariutza frumoasa , ma crezi ca nu i-am dat Luanei absolut nimic din ce dau mamicile copilasilor lor , niciodata?Nici Vigantoil , nici calciu , nici altele de imunizare…nimic.Recunosc , ca preventiv , cand imi amintesc , ii mai dau cate o vitamnica C , in rest…nimic.Si trebuie sa spun ca nu mananca legume crude si din fructe numai mere si banane(uneori).La ultimul control medical , la tanguirile mele ca e slaba ca Olive a lui Popey si alba ca o stafie , doctorita s-a uitat la mine ca la extraterestrii si mi-a zis flegamatic „si ce ati vrea, doamna?sa fie galbena de grasa?”.
    E perfect de inteles grija ta….dar,cumva , ma gandesc ca toate aceste ganduri sunt un stres destul de mare pentru psihicul tau si ,ma gandesc , daca le-ai mai diminua ti-ar fi si tie mai bine.Ce zici?
    Pupam argintul viu mititel si pe mamicuta ei!

    1. @Ana-Maria, nu tip de panica si mai am ceva cale de batut pana o iau razna din acest motiv. Prefer parerea unui specialist, ca doar d’aia si-a tocit coatele prin facultati si specializari. … si cum parerea imi este impartasita de consort, nu am luat greu decizia de a merge la un specialist. In fond, in cel mai fericit caz, sunt cateva ore pierdute pentru o consultatie. 🙂
      … cat despre medicamente nu i-am dat nici noi decat daca a fost necesar… si deoarece o luna si jumatate a fost racita aproape continuu, am incercat aerosolii, care au avut efect o saptamana dupa finalizarea tratamentului. In lipsa de alte solutii, am apelat la o cura cu sirop de bra si echinaceea si sirop de catina. De trei saptamai e bine si nu da semne de raceala. 🙂
      Uneori sunt bune si curele de imunizare… mai ales daca sunt naturale si evita antibiotice sau antitermice.
      Pupacim si noi.

  8. Hmm, dacă stau bine să mă gândesc, şi Emma a avut o scădere (mică), luna trecută, când a avut bronşiolita. În acelaşi timp, a crescut foarte brusc în lungime, cum zicea cineva tot aici, a făcut un puseu de creştere. Şi eu m-am plâns la pediatrul nostru că mi se pare greutatea mică – are 7 kile jumate, la 9 luni. I-am cerut vitamine şi el a râs, că nu e cazul, că vede în ce condiţii creşte etc. Mi-a mai spus să nu o compar cu Georgia – ea a fost mereu peste media vârstei, era o rotofeie. Ce să spun… le-am crescut pe amândouă exact la fel, le-am hrănit exact la fel şi uite cât sunt de diferite! Eu m-am calmat şi nici nu o mai cântăresc aşa des 🙂 Mănâncă super-bine, doarme noaptea şi câte 12-13 ore neîntrerupt, stă în picioare, merge în patru lăbuţe, aplaudă, încearcă să imite cuvinte, e veselă, pentru mine e suficient.
    Cred că e bine să mergi la specialist, ca să te linişteşti. Dacă tu eşti liniştită şi relaxată, aşa va fi şi fetiţa. Dacă tu eşti neliniştită şi anxioasă, aşa va fi şi ea. Asta e demonstrat. Cât despre mâncat, aşa e, au perioade şi perioade, iar la vârsta asta descoperă chestii mai interesante. Încearcă să o laşi să mănânce singură, eu aşa am trecut peste faza asta. Îmi refuza fructele dimineaţa, i-am dat banana în mână şi aşa a mâncat-o toată 🙂 Nu poţi să o forţezi, ea chiar ştie cât are nevoie să mănânce.
    Pupici şi somn uşor!

  9. Cine v-a zis sa faceti investigatii legate de ADHD? Si de ce? Ca din ce povestesti tu, nu se justifica. Cat doarme, in total, Maria? Si cum are dispuse perioadele de somn?

    Ce investigatii planuieste sa faca neurologul?

    Pentru ca la un copil atat de mic nu se poate pune nici diagnostic prezumptiv de ADHD! Lipsesc (pentru ca nu s-au dezvoltat inca) tocmai comportamentele pe baza carora s-ar putea aduce in discutie ADHD. Ca sa nu mai spun ca e nevoie sa se urmareasca timp de 6 luni copilul inainte de-a pune un diagnostic riguros!
    Nu e „buna ziua, clar, ADHD”!

    La cine mergeti?

    1. @Mamiţuni, mergem la Prof. Dr. Iuliana Dobrescu. Am inteles ca este greu de diagnosticat adhd la varsta aceasta, insa nu este imposibil. Din ce am reusit sa discutam cu rezidenta dansei la telefon, dupa tot ce am povestit, a ramas sa mergem Miercuri, sa o vada pe Maria. Atunci va stabili daca este cazul sa urmareasca ceva sau sa ii faca investigatii amanuntite. Nu ne-a facut nebuni (cum, dealtfel, ne asteptam) si nici nu a spus ca nu e cazul pentru un consult acum. Si daca mergem degeaba, cu atat mai bine… macar o sa fim noi mai linistiti stiind ca a fost vazuta de un specialist.
      .. De somnul Mariei, nu ma plang, insa nu imi par normale plansetele acelea sfasaietoare care o fac sa se trezeasca si de 5-6-7 ori pe noapte. In timpul zilei doarme in 2-3 reprize, cate 4-5 ore adunate, iar seara de la ~22 la ~7
      Sincer, nu mi-a intrat in cap ca are adhd, mi-a intrat in cap ca vreau sa o vada un specialist. Ceva in genul cu „paza buna…” Oricum, voiam sa mergem la neurolog si pentru fontanela, asa ca impuscam doi iepuri dintr-un foc.

      1. @g.cojocaru,
        Gabi,
        eu cred ca la varsta asta e imposibil de diagnosticat. Nu exista ghiduri de diagnostic pentru varsta atat de mica (doar niste studii discutabile), nu exista destula experienta clinica (de cata vreme se urmaresc cazurile de adhd la noi? daca aveam 30 de ani in spate, mai ziceam… ), asa ca medicul nu prea are pe ce se baza – pe asemanarile minuscule si neverificate intre doua-trei cazuri?

        Doamna Dobrescu e un medic cu multa experienta; m-as astepta sa va spuna ce sa urmariti la Maria si/sau cum sa va purtati cu ea (in materie de incarcare senzoriala, de exemplu), mai degraba decat sa indice vreun tratament special. Sau sa va spuna sa reveniti peste 6 luni – 1 an. La fel de bine, in functie de ce vede la Maria, ar putea sa excluda din start ADHD-ul.
        Mi s-ar parea insa ingrijorator sa veniti acasa cu diagnostic de ADHD de la prima vizita.

        Daca o sa ai chef, poate postezi cum a decurs consultatia? Sunt sigura c-or sa-ti fie recunoscatori foarte multi parinti. Pe unii o sa-i linisteasca, pe altii o sa-i atentioneze daca chiar e cazul sa mearga la medic.

        Tin pumnii sa nu mai faca din noapte zi!

        1. @Mamiţuni, ma bucur sa aud de bine despre dna doctor. … recunosc ca la capitolul neurologi nu avem prea multe cunostinte, insa am reusit printr-o cunostinta de-a sotului meu sa ajungem la cineva care ne-a trimis la dna doctor Dobrescu. … Pana la urma mergem Miercurea care vine…
          Multumim pentru pumnii stransi. 🙂

  10. adhd are legatura cu somnul nocturn? si se diagnosticheaza asa devreme? ca unele stresuri am si eu cu adhd asta…in fine, eu chiar vorbeam serios ca sunt nerabdatoare sa vad ce va spune

    1. @maria coman, asa cum i-am raspuns si Mamitunei, am inteles ca nu este imposibila diagnosticarea precoce. In mintea mea hiperactivitatea, asa cum am gasit-o descrisa prin articolele de secialitate, are legatura cu somnul nocturn… Dar cum nu m-a facut mama doctor, mai bine o duc la un specialist sa vad ce ne va spune. Revin cu impresii „de dupa”.

  11. ah, si smaranda are fontanela mai mare. si mi-a zis pediatrul ca se va inchide mai tarziu. nu ma agit deloc cu ea :)) sunt curioasa ce iti zice neurologul cu somnul. de ce neurolog?
    in fine, eu cand citesc la tine ma gandesc ca poate ar trebui sa ma preocup mai mult. eu si partea cu fontanela si pe aia cu somnul le-am luat ca fiind normale si n-am facut nimic in sesnul asta. si smaranda tot agitat doarme, dar cartile de specialitate zic ca e ok, ca e de la achizitiile diurne. plus dinti, na….dar chiar sunt curioasa ce iti zice neurologul, poate ne salvezi si pe noi

    1. @maria coman, neurolog ca sa o „caute” de adhd (sindromul hiperactivitatii) si sa obtinem o alta opinie legata de fontanela. Nu imi place sa ma culc pe o ureche… de multe ori tind sa cad in celalalta extrema si sa exagerez, insa prefer sa fiu acum exagerata si o duc la specialisti sa o vada, decat sa descopar cand va fi prea tarziu. … poate sunt sechele din copilarie – fiind un copil bolnavicios am crescut mai mult prin spitale…. si totul de la o simpla tumoare la paratiroida. Acum e „rezolvata”, dar copilaria nu mi-o reda nimeni… Nu vreau ca puiul meu sa ajunga sa vorbeasca ranzand despre o coma diabetica, sa isi cunoasca venele mai bine decat asistentele sau sa devina „imun” la penicilina sau moldamin, putand sa-i fie administrate in somn fara sa schiteze nici un gest.
      Ptiuuu, mi-am varsat naduful. Poate exagerez… poate nu. Uneori, mi-as fi dorit sa fie si mama mea putin exagerata… m-ar fi scutit de multe aminitiri neplacute.
      Mai bine merg cu ea pe la doctori acum, cand nu isi va mai aminti nimic, decat atunci cand va fi mare.

  12. G., relax.
    Nu e neobisnuit sa scada in un pic in greutate in perioadele de hiperactivitate, iar 300g e … insesizabil (nu genul de variatie care sa te ingrijoreze la varsta Mariei). E, practic, o sticluta de lapte!

    Eu zic sa nu indopi copilul. Daca vrei musai sa te concentrezi pe ceva, mai bine pe somn. Ce s-a intamplat cu remediile homeopate? Pareau sa dea roade.

    Fontanela lui Mutunau s-a inchis complet pe la 14-15 luni si a devenit insesizabila pe la vreo 18 luni. TImp in care el crestea intens si nu era nici anemic, nici hipocalcemic. Pur si simplu, unii copii au alti parametri de referinta.
    Cat de mare e, mai exact, fontanela Mariei? Cat un banut… de care?

    1. @Mamiţuni, foloseam un singur remediu homeopat pentru dintisori.Il folosim in continuare, cu succes, zic eu – cel putin pe timpul zilei. Legat de capitolul somn, vom merge Miercuri la un neurolog, ca pe noi ne depaseste starea actuala a Mariei. Ziua doarme tun – profund, neagitata, iar noaptea plange in somn, se trezeste des, e agitata de parca o chinuie ceva. Tot neurologul sper sa ne zica ceva despre fontanela, care depaseste cu mult dimensiunea unui banut, avand in jur de 4 cm pe 3 cm.

  13. Nu lasa asta sa te streseze prea tare ca te simte copila. De la sase luni incolo iau din ce in ce mai putin in greutate, o scadere mica nu trebuie sa te agite atat de tare, poate si-au schimbat cantarul, poate e post raceala, etc. Nu e totul ca la carte. Iar cu insistatul sa manance ai mare grija, stii bine ca un copil nu mananca daca e impins de la spate, las-o sa-si aleaga singura ritmul.

    Uneori au si ei pauza de crestere, vezi tu, bebelusii cresc in salturi: data in lungime, odata in inaltime… niciodata ambele in acelasi timp!

  14. Eu cred, din experienta mea cu Alesia, ca este un puseu de crestere in lungime si din aceasta cauza a scazut in greutate. Si bubulina mea a avut o perioada in care a crescut in cm si toata lumea imi spunea cat a slabit, dupa care a inceput sa mai stagneze si acum iar are obrajiori… Iar cu mancarea oricum ea daca vrea mananca, daca nu nu, asa ca nu i rau ca i oferi mai multe mancaruri…

  15. Găbiţule, nu-ţi face griji. Vei vedea că există perioade şi perioade. Cu cât ies din starea de „bebeluş”, cu atât lucrurile se vor schimba. Important este să fie sănătoasă. Vă pupăm şi pe tine te îmbrăţişez şi te înţeleg, dar, repet, nu-ţi face griji. 🙂

  16. si eu am incercat sa o indop, eu chiar ma gandeam ca e mai slaba decat toti copiii de varsta ei. nu am reusit, adica ea oricum mananca, numai ca nu se ingrasa. e adevarat ca a avut perioade in care nu prea bea laptele, acum si-a revenit insa nu pune pe ea spectaculos de mult. poate cu cereale sa reusesti sa o ingrasi, daca ii plac, a mea nu mananca aproape deloc cereale.

    1. a scazut in greutate, dar poate in lungime a crescut. deci ea tot creste, dar nu in greutate. e si asta important.

  17. sigur ca e agitata daca incearca sa mearga si nu doarme bine, e o achizitie noua si are fata de exersat. Cred ca ti-am mai spus ca fii-mea dadea din picioare in somn, ba se mai si ridica (cu tot cu sacul de dormit) si o lua prin pat. Si Eva a avut fontanela larga, mereu ma speria doctorita, i s-a inchis dupa un an, stiu ca pe la 10 luni i-am facut analize de sange si erau perfecte si calcemia si sideremia, tot. Nu stiu exact ce varsta are micuta ca sa „dau sfaturi” 😀 si privitor la greutate, dar au perioade cand cresc in lungime doar

    1. @adra_bell, noi i-am facut analizele la 7 luni si tot bine i-au iesit. Teoretic nu am de ce imi face griji din cauza asta… dar am ajuns sa pipai alti copilasi in cap, ca sa compar fontanele. 😀
      Mi-e tare teama sa pastreze trendul cu scaderea in greutate…. Stiu ca e inaltuta pentru varsta ei, dar nici noi nu suntem prea mici… Sper sa reusesc sa o conving sa manance mai bine….

  18. eu zic ca o stresezi aiurea…..utei ce zic si roxana si cristina, ca ale lor erau si mai mici. iar fata colegei mele, de-o varsta cu smaranda, n-are nici acum 8 kg. si e super ok

    1. @maria coman, probabil ca exagerez… dar nu am auzit nici un alt parinte plangandu-se de scadere in greutate: crestere lenta – da, stagnare – da, crestere accelerata – da
      Nu ma ingrijoreaza deloc simensiunile actuale, ci trendul descendent, care nu are ce cauta la un copil in plina crestere. Sper sa puna ceva pe ea „de sarbatori” 😛

  19. Eu zic sa nu-ti faci griji. Doctorul stie mai bine si are si avantajul ca nu este subiectiv. Sanatate multa!

  20. Inca nu e cazul sa-ti faci griji,in plus toti copiii trec prin astfel de perioade cand nu mananca.E greu pana te obisnuiesti si noi am trecut si mai trecem ,cel putin cand iese cate un dintisor.Banuiesc ca luati cumva suplimentar si Ca !?Incearca sa te linistesti pentru ca altfel ii transmiti si ei nelinistea ta(treaba e probata).Pupam cu drag.

    1. @Beatrice, nu luam Ca… nu-l tolereaza bine – am incercat si am avut parte de un episod diareeic. Sper sa reusim sa nu reeditam „performanta” si luna aceasta. Alta solutie decat sa insist cu mancarea, nu vad acum… 🙁

      Pupacim si noi.

  21. Fetita mea la 10 luni avea 8,1 kg si vreo 72 de cm. se incadra in grafic, a ta este peste zic eu, deci e super ok. nu inteleg de ce iti faci griji, chiar nu e cazul, mai ales ca e un copil precoce, care merge si e foarte vioi. a mea are acum 11 luni implinite si probabil vreo 8,5, cm nu stiu cati are, abia acum a inceput sa mearga de-a busilea si in picioare destul de timid. nu ne facem griji, e sanatoasa, mananca bine, doar ca nu asimilieaza asa e felul ei.

    1. @Cris, daca privesc graficul punctual, este foarte bine pentru varsta ei, dar daca privesc in ansamblu, graficul de cresetere a greutatii nu pot sa privesc linistita scaderea… 🙁 Si din cate am citit in comentariile de pana acum, cu scadere in greutate la varsta asta nu s-a confruntat nici una dintre mamicile care au scris aici.
      .. Speram cumva sa gasesc macar o „poveste” de succes.

  22. Deci , intai uita te la Daria la 8 luni , ai sa vezi ca avea aceeasi greutate ca si Maria si pediatra era f multumita, ca si a ta de altfel.Apoi , exista copii si copii , care se incadreaza in standarde , le depasesc sau sunt sub ele.Asta nu inseamna ca sunt subnutriti sau obezi, ci ca fiecare asimileaza alimentele mai bine sau mai putin bine , ca fiecare isi consuma energia mai mult sau mai putin , nu toti sunt la fel de energici, spre ex, lucru extrem de normal ce tine pana la urma de metabolismul , ritmul si dezvoltarea fiecarui copil in parte.Consider ca nu ai absolut nici un motiv de ingrijorare , Maria e o fetita sanatoasa , iar perioada asta in care face nazuri la mancare , e una normala , toti trec prin ea.Spre ex , Daria a avut o luna in care nu a luat in greutate absolut nimic pt ca a mancat prost , a fost racita.A recuperat luna urmatoare.Plus ca de acuma , s a cam dus cu o caruta de grame luate lunar.O data ce a inceput sa mearga , sa consume energie la maxim , o data ce creste , ritmul incetineste putin.Nu te ingrijora in privinta greutatii , n ai de ce!Cat despre fontanela , nu stiu ce sa zic , chiar nu ma pricep :(, insa sunt convinsa ca se va rezolva si ea .Pupam cu drag si lasa temerile astea deoparte ;).

    1. @povesteadarieinicole, ca dimensiuni si noi suntem multumiti, insa ma sperie putin scaderea. Pana acum nu am fortat-o niciodata sa manance. A mancat intotdeauna cat a vrut si cand a vrut. Poate e cazul sa insist putin mai mult cu mancarea. Am crezut ca fac bine nefortand-o, ca ea stie cel mai bine cat este suficient… 🙁 Poate nu ma ingrijoram atat de tare la o stagnare. Scaderea ma sperie…
      Pupam si noi.

  23. Eu zic sa nu iti faci griji. E normal sa consume mult acum ca incearca sa mearga. Probabil e o etapa in care nu e asa incantata de partea cu mancatul, pentru ca are alte lucruri mai interesante de facut. Mai stai o luna si vezi cum e atunci.
    Spre comparatie, a mea avea 9 kile la 1 an:d. Si 75 de cm. Deci a ta e super bine la 8 luni:)
    Pupici

    1. @roxana, nu am ajuns inca la panica… dar nu pot sa nu imi pun intrebari. Nu ma plang de greutatea ei sau de intaltime, ci de faptul ca a scazut in greutate. Ma gandesc ca poate eram mai linistita cu o stagnare… dar scaderea ma cam sperie…