Despre Arhangheli

Astazi, la ceas de sarbatoare, am incercat sa sa ma documentez mai bine; sa inteleg exact ce anume sarbatorim astazi? Mi-am dorit sa aflu mai multe despre sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Iata ce am gasit:

Scopul creerii îngerilor a fost sa formeze cortegiul de onoare al lui Dumnezeu, pentru a fi crainicii gândurilor, sfaturilor si poruncilor lui catre oameni. Pentru a fi capabili de a îndeplini o astfel de misiune, Dumnezeu, în întelepciunea sa, i-a înzestrat cu multe privilegii; atât ale naturii, cât si ale harului. Cât privesc privilegiile naturii, Dumnezeu i-a creat spirite curate, degajate de orice materie, nemuritori, dotati cu o stiinta eminenta, cu întelepciune profunda si cu putere mai mare decât a tuturor celorlalte creaturi. Cât privesc darurile harului, ei au fost creati în dreptate si nevinovatie, au fost îmbracati în virtutile supranaturale ale credintei, sperantei si iubirii si destinati sa se bucure pe veci de Dumnezeu.

Cei trei pe care Biserica îi sarbatoreste astazi în mod deosebit, fac parte din rândul arhanghelilor. Acestia au primit câte o misiune speciala din partea lui Dumnezeu. Astfel, sfântul Arhanghel Mihail, care în traducere înseamna “cine este ca Dumnezeu”, este cel care a primit misiunea de a conduce lupta împotriva lui Lucifer si a îngerilor razvratiti împotriva lui Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Gabriel, care înseamna “puterea lui Dumnezeu”, este cel care a fost trimis de Dumnezeu Fecioarei Maria pentru a-i comunica rolul ei în planul de mântuire. Si în sfârsit sfântul arhanghel Rafael, care înseamna “medicamentul lui Dumnezeu”, a fost trimis sa-l însoteasca pe tânarul Tobia si sa-l vindece pe tatal sau de orbire.

În prima lectura a sarbatorii, luata din cartea Apocalipsului, sfântul Ioan ne descrie o lupta:”si în cer s-a facut un razboi, Mihail si îngerii lui s-au luptat împotriva balaurului. Si balaurul cu îngerii lui s-au luptat si ei, dar n-au putut birui si loc pentru ei nu s-a mai gasit în cer. Si balaurul, sarpele cel din vechime, numit Diavol si Satana, acela care însala lumea întreaga, a fost aruncat pe pamânt si împreuna cu el au fost aruncati si îngerii lui” (Ap 12,7-9).

Sfintii Parinti au interpretat aceste versete ale Apocalipsului ca o marturie a luptei dintre Mihail si Lucifer, care a avut loc în timpul când îngerii au fost pusi de Dumnezeu la încercare. În acest timp Lucifer, cel mai frumos si mai stralucitor dintre îngeri, numit si “luceafarul diminetii” a refuzat sa se închine lui Dumnezeu, a dorit sa fie asemenea lui Dumnezeu. Profetul Isaia ne descrie în câteva cuvinte intentia lui Lucifer: “Ma voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus decât stelele lui Dumnezeu; voi sedea pe muntele adunarii dumnezeilor. Ma voi sui pe vârful norilor, voi fi ca Cel Preaînalt” (Is 13,13-14).

Prin victoria sa, sfântul Mihail a aratat ca nimeni nu poate fi ca Dumnezeu. El este creatorul cerului si al pamântului, al tuturor vazutelor si nevazutelor. Numai el singur merita adoratie si închinare. Nici o faptura nu are acest drept.

Actiunea diavolului se vede si astazi atât în societate cât si în viata fiecarei persoane. Sfântul apostol Petru în prima scrisoare a sa scrie: Fiti cumpatati, vegheati! Diavolul, potrivnicul vostru ca un leu ce rage, da târcoale, cautând pe cine sa înghita” (1Pt 5,7-8). Sfântul Mihail care l-a învnis pe diavol ne poate apara de cursele viclene pe care acesta ni le întinde. De aceea trebuie sa-i imploram ajutorul cu credinta.

Sfântul Gabriel este al doilea arhanghel pe care Biserica îl sarbatoreste astazi. El a fost cinstit înca din primele secole ale crestinismului. În secolul al IV-lea sarbatoarea sa era pe 24 martie. Din 1921 Papa Benedict al XV-lea stabileste ca sa fie sarbatorit în toata Biserica la data de 29 septembrie, data ce a ramas pâna în timpurile noastre.

El a avut misiunea sa anunte nasterea lui Ioan Botezatorul, Înainte-Mergatorul lui Isus. Astfel aduce bucuria în familia lui Zaharia, care era considerata blestemata deoarece ei nu aveau copii.

Dar cea mai nobila misiune a sa a fost anuntul facut Sfintei Fecioare Maria, care a fost aleasa de Dumnezeu sa fie mama Fiului sau. El a fost îngerul care a pronutat acele cuvinte pe care le spunem zilnic la rugaciunea “Îngerul Domnului”: Bucura-te Marie cea plina de har Domnul este cu tine! În calitate de crestini trebuie sa fim si noi vestitorii bucuriei, acea bucurie pe care Cristos ne-a adus-o pe acest pamânt. Numai astfel vom putea atrage si pe altii la Cristos, numai astfel vom putea sa fim partasi de bucuria vesnica din ceruri.

Sfântul Rafael este cel de-al treilea arhanghel pe care Biserica astazi ni-l pune în atentie. Sarbatoarea lui a fost fixata la 29 septembrie în toata Biserica de acelasi Papa Bendict al XV-lea în 1921. El este cunoscut din cartea lui Tobia. Sfânta Scriptura ne relateaza ca tânarul Tobia se pregatea sa faca o lunga calatorie. La iesirea din casa îl astepta un tânar, care s-a oferit sa-l însoteasca în drumul sau. Acest tânar a fost cel care l-a îndrumat pe acest drum si l-a ajutat ca sa-si poata lua o sotie vrednica, credincioasa si iubitoare. Dupa ce a terminat calatoria, iar batrânul Tobia a fost vindecat îngerul si-a dezvaluit propria identitate: “Eu sunt Rafael, unul dintre cei sapte îngeri care ridica rugaciunile sfintilor si le înalta înaintea slavei Celui Sfânt” (Tob 12,15).

Viata e un lung drum care trebuie sa se termine la Dumnezeu. Pentru ca sa ajungem la el, în aceasta lume plina de pericole, avem nevoie de ajutor, de protectie, de sfaturi. Sfântul arhanghel Rafael este în maura sa ne ajute ca sa gasim vocatia, calea pe care Dumnezeu ne-a pregatit-o si pe care putem ajunge mai usor la Dumnezeu.

Asa cum l-a ajutat si l-a îndrumat pe tânarul Tobia ca sa-si gaseasca o partenera de viata cu calitati alese, asa îi poate ajuta si pe cei care se pregatesc pentru viata de casatorie.

Sa-i rugam pe sfintii arhangheli sa ne ajute: pe sfântul Mihail ca sa ne apere de capcanele pe care ni le întinde diavolul; pe sfântul Gabriel sa aduca bucuria în inimile si în familiile noastre; si pe sfântul Rafael ca sa ne ocroteasca pe drumul pe care îl mai avem de parcurs pentru ajunge la viata cea vesnica, la Dumnezeu.

(sursa: 777magic.net)

La multi ani cu sanatate si fericire tuturor celor care isi sarbatoresc astazi ziua numelui, in special mamei si surorii mele, lui Alex-Mihai, si nu in ultimul rand, lui Mikydutza 😉 !

Articole pe aceeasi tema

4 comentarii