Zilele acestea am gasit pe net o stire despre o mama care i-a dauit fiiului sau in varsta de 13 ani un iPhone, insotit de un contract de utilizare. Genial!!!
Ar fi frumos daca mai multi parinti ar constientiza cat de important este accesul controlat la informatie si daca nu ar mai cumpara telefoane mobile (destepte sau nu) copiilor inca de la gradinita. … parca acum se poarta la grupa mare. Sigur va scadea media… 🙁
Inainte de a va lasa in compania contractului tradus de mine, vreau sa va reamintesc ca exista module de control parental ce pot fi instalate pe dispozitivele folosite de copii. Siguranta copiilor nostri merita sa investim in achizitionarea acestora! Eu am scris despre doua astfel de programe: Bitdefender Internet Security 2013 si aplicatia dezvoltata de Vodafone. Sunt sigura ca mai sunt si altele…
Contract de utilizare a iPhone-ului
1. Acesta este telefonul meu. Eu l-am cumpărat. Eu l-am platit. Tie doar ti-l imprumut.
2. Eu trebuie sa stiu intotdeauna parola.
3. In cazul in care suna, raspunde! Este un telefon. Spune „buna ziua”, fii respectuos. Nu ignora niciodata un apel telefonic în cazul în care pe ecranul telefonului scrie „mama” sau „tata”. Niciodata!
4. Preda cu promptitudine telefonul unuia dintre parintii tai la 7:30 pm in fiecare zi lucratoare si la ora 9:00 pm în fiecare zi de week-end. Telefonul va fi inchis pe timpul noptii si va fi deschis la ora 7:30 am. Dacă vrei sa suni la altcineva ai carui părinți lor pot răspunde primii, atunci nu suna si nici nu trimite mesaje. Asculta-ti intuitia și respecta alte familii, cum am vrea si noi sa fim respectati.
5. Nu ai voie sa iei telefonul la scoala. Discuta direct cu persoanele cu care ti-ai da sms-uri. E o calitate in viață. * Jumatatile de zile, excursiile si activitățile extra-scolare vor fi tratate separat.
6. În cazul în care cade în toaleta, cade sau dispare în neant, tu esti responsabil pentru costurile de înlocuire sau reparații. Tunde gazonul, fa pe bona, pune deoparte cativa bani din cei pe care in vei primi cadou de ziua ta. Se va întâmpla, ar trebui să fi pregătit.
7. Nu folosi această tehnologie sa minti sau sa inseli o alta persoana. Nu te implica in conversatii care ar putea produce suferinte altora. In primul rand trebuie sa fi un prieten bun sau nu te baga!
8. Nu te folosi de acest dispozitiv pentru a scrie sau a spune ceva ce nu ai spune si in mod direct.
9. Nu scrie si nu spune nimic din ce nu ai spune altcuiva de fata cu parintii sai. Abtine-te!
10. Fara pornografie! Cauta pe internet numai informatii pe care le-ai impartasi in mod deschis cu mine. Dacă ai o intrebare despre ceva, intreaba pe altcineva – de preferință pe mine sau pe tatăl tău.
11. Opreste-l, pune-l pe silent si lasa-l de o parte in locurile publice. In special în restaurante, la cinematograf sau în timp ce vorbesti cu o alta persoana. Tu nu esti nepoliticos; nu permite iPhone-ului sa schimbe acest lucru.
12. Nu trimite si nu primi imagini cu parti intime; fie ca sunt ale tale sau ale altei persoane. Nu râde! Într-o zi vei fi tentat să faci acest lucru, desi esti un baiat inteligent. Este riscant și ti-ar putea ruina adolescenta /studentia / viața de adult. Este întotdeauna o idee proastă. Spațiul cibernetic este mare și mai puternic decât tine. Și este greu sa faci sa dispara ceva de o asemenea magnitudine – inclusiv o reputație proastă.
13. Nu face prea multe fotografii si videoclipuri. Nu este nevoie sa documentezi totul. Traieste-ti experiențele. Acestea vor fi stocate în memoria ta pentru eternitate.
14. Uneori, lasa-ti telefonul acasa fara resentimente. Acesta nu este un organism viu si nici o extensie a ta. Învață să trăiești fără el. Fii mai mare și mai puternic decât „frica de a pierde”!
15. Descarca muzica noua sau clasica sau diferita decât cea pe care o asculta colegii tai. Generația ta are acces la muzica ca niciodată pana acum. Profita de acest dar. Extinde-ti orizonturile!
16. Din cand in cand, joaca jocuri cu cuvinte sau rezolva puzzle sau fa teste de inteligenta.
17. Priveste în sus. Priveste ce se intampla in jurul tau. Priveste pe fereastră. Ascultă păsărelele. Iesi la plimbare. Discuta cu un străin. Intreaba-te fara sa cauti pe google.
18. O sa gresesti. Iti voi lua telefonul. Vom sta jos și vom vorbi despre asta. O vom lua de la capat. Noi doi, Tu și cu mine, invatam mereu. Eu sunt în echipa ta. Suntem împreună în asta.
articolul original, in limba engleza: Huffington Post
traducere: g.cojocaru
P.S: scuzati-mi scaparile la traducere, dar atat am putut…
14 comentarii
Draga mea, cu ingaduinta ta il voi prelua si eu. Sunt insa cateva amendamente pe care le-as aduce contractului, si decat sa ma lungesc la tine, mai bine o fac la mine. Multumesc insa mult pt traducere, laudabila initiativa ta
Am terminat si comentariile, aici http://ganduri-de-mama.blogspot.ro/2013/01/comentarii.html
ma pastrez pentru w/e cand sper sa am timp de lecturat 🙂
Am dat share si eu saptamana trecuta. Super ideea.
eu mai am pana ajunge fi-mea la nivelul asta… oricum am dubii ca vede smartphone asa repede. Mi se pare suficient un telefon functional la care poate vorbi si de la care poate trimite sms. Dar e foarte posibil sa ma razgandesc intre timp
Si ai mei mai au… Dar sincer, mi-e putin teama de cum va avansa tehnologia pana cresc ei…. Acum, si eu sunt anti oferirii copiilor unui telefon la varste fragede…. Sper sa nu cedez.
Foarte interesant, și scris pe înțelesul unui adolescent. Mulțumim pentru traducere. Îl voi prelua și eu, am câțiva cititori pe care sper că îi va ajuta. Bravo!
Multumesc.
Gabriela, te rog, pot sa preiau articolul tau (indicand sursa, bineinteles) pe blogul meu? E tare educativ (pentru parinti mai ales), parerea mea…si modifica tu in articol (fii se scrie cu doi i).
Multumesc, Giliola
Cu drag! Daca traducerea mea convinge macar un parinte sa schimbe ceva eu consider ca nu am muncit degeaba!
Pe mine m-a convins (si eu am o preadolescenta) :)…iar la mine pe blog intra foarte multi parinti/multe cadre didactice, sper sa le fie de folos!
Multumiri, Giliola
daca am vazut bine nu imi scapase un „i” decat intr-un singur loc. Am modificat.. sper ca nu am mai scapat ceva din vedere. Merci mult. 🙂
:))) dap… Stai sa prind un laptop. E tradus pe tel… Posibil sa mai fi ratat si altele… 😛